uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND APRIL 2022

NEUMANN GEFELL UM 57

 

 

De Neumann UM 57 is een van de allerbeste microfoons ooit gemaakt in de Duitse Democratische Republiek.

Het is een buizencondensatormicrofoon, voor studio gebruik, met drie verschillende opname karakteristieken, die op de externe voedingsmodule worden gekozen.
Het element is de beroemde M7-capsule (PVC met een ultradun goudlaagje), die al was gebruikt in Neumann's CMV 3A, en het absolute topmodel U47.

In feite heeft de M7 twee diafragma's die ruggelings zijn gemonteerd. Door elektronisch te schakelen zijn er drie verschillende opnamepatronen mogelijk: directioneel, wanneer alleen het voorste diafragma wordt gebruikt, omni-directioneel, wanneer beide diafragma's worden gebruikt, en achtvormig, wanneer de diafragma's in tegenfase worden gebruikt.

Hierdoor heeft de UM57 ruimere mogelijkheden dan de West-Duitse U47, die alleen via een schakelaar op de microfoonbody instelbaar is tussen directioneel en omni. In feite wordt een soortgelijk systeem gebruikt bij de M49, een andere geweldige microfoon, ontworpen voor radio, door het IRT (het West-Duitse Instituut voor Radiotechnologie) en gebouwd door Neumann.

De UM57 is elektronisch praktisch identiek aan het model CMV 563, uit het begin van de jaren 50, maar dat gebruikt verwisselbare capsules voor de verschillende opnamepatronen.
Volgens Jochem Kühnast, die vanaf 1961 voor Neumann in Gefell werkte en het bedrijf vele jaren leidde, is het ontwerp van de CMV 563 100% perfect, dat van de UM57 voo 97%..

Hoewel de UM57's fantastische microfoons waren, had Gefell altijd moeite om kwaliteitsmaterialen te vinden voor sommige onderdelen, zoals de uitgangstransformator, die ze zelf maakten. Hierdoor klonken niet alle UM 57's optimaal, na vervanging van de trafo werd de pure kwaliteit weer hoorbaar.

Tegenwoordig produceert Microtech Gefell, zoals het bedrijf sinds 1991 wordt genoemd, een heruitgave van de CMV 563, met de originele M7-capsule, die het bedrijf al die tijd is blijven maken. De Berlijnse Neumann-vestiging, nu eigendom van Sennheiser, maakt deze capsules al meer dan zestig jaar niet meer.

In 2003 werd een gelimiteerde oplage van 75 exemplaren van de UM 57 uitgebracht: de UM 75 LE, om te vieren dat het bedrijf 75 daarvoor in Berlijn was opgericht. De microfoons werden volgens de oude techniek gemaakt, maar de uitgangstrafo werd betrokken van microfoon guru Oliver Archut, die een verbeterd ontwerp van het origineel had gemaakt (de AMI / TAB-Funkenwerk UM351 transformator). Hiermee (en met een betere, westerse, EC92 buis) komt de klank van de UM 57 dicht in de buurt van de befaamde Neumann U47.

Tegenwoordig worden UM 57's in veel studio's over de hele wereld gebruikt, vooral voor vrouwenstemmen en akoestische instrumenten, die daarmee vol en weelderig klinken.

Microtech Gefell levert nog altijd alle service, om te zorgen dat deze raspaardjes optimaal blijven presteren.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van dit type enorm gestegen, voor een goed werkend exemplaar wordt tussen de € 2000 en € 4000 betaald.
Daarmee was zo'n microfoon voor mij onbereikbaar geworden, maar toevallig had ik nog een vintage Marshall gitaarstack, die ik kon ruilen voor een UM 57.

Tijdens zijn leven onderging mijn UM 57 diverse upgrades, zowel van binnen (condensatoren en weerstanden) als van buiten; de originele grill en behuizing werden vervangen.

Nu Corona voorlopig voorbij lijkt, hoop ik er mooie opnames mee te gaan maken.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover